Levandulový chleba

Voňavý pozdrav z Provence.

Suroviny:

1,5 hrnku hladké pšeničné mouky

4 lžíce žitné mouky

2-3 lžíce jemných ovesných vloček

2 kávové lžičky soli

1 kávová lžička levandulových kvítků – i sušených

1 hrnek vody

půl sáčku sušeného droždí

Postup:

  1. Smícháme všechny sypké suroviny, zalijeme vodou a vypracujeme hladké těsto.
  2. Přemístíme do silikonové formy na pečení, necháme přiklopené 50 minut kynout.
  3. Dáme do trouby předehřáté na 190 stupňů a zhruba 45-50 minut pečeme.
  4. Upečený chleba vyklopíme na mřížku, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.