Levandulový chleba
Voňavý pozdrav z Provence.
Suroviny:
1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
4 lžíce žitné mouky
2-3 lžíce jemných ovesných vloček
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička levandulových kvítků – i sušených
1 hrnek vody
půl sáčku sušeného droždí
Postup:
- Smícháme všechny sypké suroviny, zalijeme vodou a vypracujeme hladké těsto.
- Přemístíme do silikonové formy na pečení, necháme přiklopené 50 minut kynout.
- Dáme do trouby předehřáté na 190 stupňů a zhruba 45-50 minut pečeme.
- Upečený chleba vyklopíme na mřížku, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.