Ořechový chléb
Pokud jste nespotřebovali všechny ořechy na cukroví, upečte s nimi chleba!
Suroviny:
1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
půl hrnku žitné chlebové mouky
2 kávové lžičky soli
1 hrnek vody
půl sáčku sušeného droždí
šálek hrubě sekaných vlašských ořechů
Postup:
- Smícháme obě mouky, přidáme sůl, sušené droždí a přilijeme hrnek mírně vlahé vody.
- Vymícháme hladké těsto, na konec vmícháme sekané ořechy, necháme 10 minut odpočinout a pak přendáme do silikonové formy, kde necháme chleba dalších 40 minut kynout.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 190-200 stupňů a zhruba 45 minut pečeme. Upečený chleba vyklopíme a pod čistou utěrkou necháme zchladnout.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.