Chleba s jogurtem
Chleba můžete k jogurtu přikusovat, ale taky můžete dát jogurt do těsta.
Suroviny:
2 hrnky chlebové mouky (prodává se, je to směs pšeničné a žitné mouky)
1 hrnek vody
2 lžíce jemných ovesných vloček
2 lžíce bílého jogurtu
2 čajové lžičky kmínu
2 kávové lžičky soli
půl kostičky droždí
1 kávová lžička cukru
Postup:
- Do mísy dáme mouku, kmín, sůl, vločky a promícháme nasucho.
- Z hrnku vody půl odebereme, mírně ohřejeme – jen na vlažno, rozmícháme ve vodě cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Kvásek vlijeme do moučné směsi, ve zbylé vodě rozmícháme jogurt a také vlijeme k moučné směsi. Dobře vařečkou promícháme.
- Dáme na 10 minut odpočinout, pak těsto přemístíme do silikonové formy na chleba a necháme v teple hodinku kynout.
- Troubu vyhřejeme na 200 stupňů, vložíme formu na plechu a upečeme, až je kůrka hezky světle hnědá. Chleba vyklepneme z formy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.