Chleba s jogurtem

Chleba můžete k jogurtu přikusovat, ale taky můžete dát jogurt do těsta.

Suroviny:

2 hrnky chlebové mouky (prodává se, je to směs pšeničné a žitné mouky)

1 hrnek vody

2 lžíce jemných ovesných vloček

2 lžíce bílého jogurtu

2 čajové lžičky kmínu

2 kávové lžičky soli

půl kostičky droždí

1 kávová lžička cukru

Postup:

  1. Do mísy dáme mouku, kmín, sůl, vločky a promícháme nasucho.
  2. Z hrnku vody půl odebereme, mírně ohřejeme – jen na vlažno, rozmícháme ve vodě cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  3. Kvásek vlijeme do moučné směsi, ve zbylé vodě rozmícháme jogurt a také vlijeme k moučné směsi. Dobře vařečkou promícháme.
  4. Dáme na 10 minut odpočinout, pak těsto přemístíme do silikonové formy na chleba a necháme v teple hodinku kynout.
  5. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů, vložíme formu na plechu a upečeme, až je kůrka hezky světle hnědá. Chleba vyklepneme z formy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.