Makový závin
Makovou náplň vylepšíme řepou cukrovkou.
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1,5 sáčku sušeného droždí
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 350 ml mléka
- 1 vejce a 1 žloutek
- špetka soli
- na náplň: 450 g oloupané řepy cukrovky, 150 g mletého máku, skořice, případně trochu cukru
- vajíčko na potření
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, přimícháme droždí a cukr.
- Máslo zvolna rozpustíme, zalijeme ho mlékem, vmícháme vejce a žloutek a touto směsí zaděláme hladké těsto. Necháme pod utěrkou v teple kynout.
- Mezitím oloupeme řepu, rozkrájíme ji na menší kousky a ve vodě povaříme, aby změkla. Pak řepu najemno nastrouháme, promícháme s mákem a podle chuti okořeníme skořicí, případně ještě dosladíme.
- Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na placku, potřeme ji náplní, stočíme a přemístíme na pečicí papír na plechu. Eventuálně uděláme dva záviny. Můžeme ještě potřít rozkvedlaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péci do zlatova. Zbylé vajíčko z potírání využijeme třeba do zeleninové polévky.
Související
-
Závin s lehkým krémem
Když dáte tenhle závin po zchladnutí do ledničky, bude to příjemně chladivé zakousnutí.
-
Listový závin s mákem
Listové těsto zachrání každý moučník, s makovou náplní už si musíte trochu vyhrát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.