Šlehačkové řezy se švestkami

Tuk a mléko v těstě nahradí šlehačka.

Ingredience
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku cukru
  • 200 ml šlehačky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • špetka soli
  • miska švestek
  • trochu mletého máku s cukrem
  • skořice
  • asi 50 g másla
  • případně tuk a mouka na plech nebo pečicí papír

Postup:

  1. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme šlehačku, špetku soli a mouku s prosátým kypřicím práškem.
  2. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo plech vyložený pečicím papírem, poklademe půlkami švestek, posypeme mletým mákem s cukrem a poprášíme skořicí. Na povrch dáme jemné plátky másla a ve středně předehřáté troubě upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.