Šlehačkové řezy se švestkami
Tuk a mléko v těstě nahradí šlehačka.
Ingredience
- 3 vejce
- ¾ hrnku cukru
- 200 ml šlehačky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- špetka soli
- miska švestek
- trochu mletého máku s cukrem
- skořice
- asi 50 g másla
- případně tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
Postup:
- Vejce ušleháme s cukrem, přidáme šlehačku, špetku soli a mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo plech vyložený pečicím papírem, poklademe půlkami švestek, posypeme mletým mákem s cukrem a poprášíme skořicí. Na povrch dáme jemné plátky másla a ve středně předehřáté troubě upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.