Rybízový koláč s želé a šlehačkou
Rybíz dodá koláči chuťový šmrnc.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- tři čtvrtě hrnku cukru
- 2 vejce
- tři čtvrtě hrnku mléka
- půl hrnku oleje
- 1 kypřicí prášek
- miska rybízu
- dortová želatina
- šlehačka
- trochu marmelády
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej, pak mléko a nakonec mouku prosátou s kypřicím práškem.
- Těsto vlijeme na plech s pečicím papírem nebo do dvou koláčových forem a dáme do středně vyhřáté trouby péci.
- Korpus necháme zcela vychladnout, pak ho potřeme marmeládou a posypeme opláchnutým a odstopkovaným rybízem – při očesávání bobulek si pomůžeme vidličkou. Pár kuliček si necháme na konečnou ozdobu.
- Připravíme želé podle návodu a teprve když začne želírovat, přelijeme jím rybíz a v chladu necháme zatuhnout.
- Před podáváním zdobíme šlehačkou a kuličkami rybízu.
Související
-
Rybíz ‒ lék na alergie, deprese, neplodnost i Parkinsonovu chorobu
Chystáte se zpracovat do marmelády rybíz, který vám dozrává na zahrádce? Než ho rozvařit se spoustou cukru, raději snězte pár kuliček rybízu syrového. Obsahuje toti...
-
Svíčková na rybízu
Suroviny: ½ kg hovězí svíčkové nebo divočiny, pepř, sůl, ½ litru červeného vína, 1 celer, 1 mrkev, petržel, slanina. Omáčka: rybízová marmeláda, citron, pomeranč, ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.