Rybízový koláč s želé a šlehačkou

Rybíz dodá koláči chuťový šmrnc. 

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • tři čtvrtě hrnku cukru
  • 2 vejce
  • tři čtvrtě hrnku mléka
  • půl hrnku oleje
  • 1 kypřicí prášek
  • miska rybízu
  • dortová želatina
  • šlehačka
  • trochu marmelády

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej, pak mléko a nakonec mouku prosátou s kypřicím práškem.
  2. Těsto vlijeme na plech s pečicím papírem nebo do dvou koláčových forem a dáme do středně vyhřáté trouby péci.
  3. Korpus necháme zcela vychladnout, pak ho potřeme marmeládou a posypeme opláchnutým a odstopkovaným rybízem – při očesávání bobulek si pomůžeme vidličkou. Pár kuliček si necháme na konečnou ozdobu.
  4. Připravíme želé podle návodu a teprve když začne želírovat, přelijeme jím rybíz a v chladu necháme zatuhnout.
  5. Před podáváním zdobíme šlehačkou a kuličkami rybízu.

Související