Pažitková omáčka

Přerůstá vám na zahradě pažitka? Sestříhejte ji a uvařte pažitkovou omáčku.

Ingredience
  • 2 lžíce másla nebo ghí (přepuštěného másla)
  • 1 cibule
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • půl litru vývaru
  • 100-150 ml šlehačky – tučné smetany
  • pažitka – podle chuti

Postup:

  1. V kastrole rozpustíme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku.
  2. Zalijeme ji zchladlým vývarem, promícháváme do hladka a přivedeme k varu.
  3. Přidáme část nakrájené pažitky a provaříme.
  4. V závěru přilijeme tučnou smetanu, necháme přejít var a nakonec vmícháme zbytek nakrájené pažitky. Část můžeme nechat ještě na ozdobu.
  5. Hodí se k hovězímu masu, ale můžeme podávat také s vařenými bramborami a natvrdo vařeným vejcem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.