Pažitková omáčka
Přerůstá vám na zahradě pažitka? Sestříhejte ji a uvařte pažitkovou omáčku.
Ingredience
- 2 lžíce másla nebo ghí (přepuštěného másla)
- 1 cibule
- 2-3 lžíce hladké mouky
- půl litru vývaru
- 100-150 ml šlehačky – tučné smetany
- pažitka – podle chuti
Postup:
- V kastrole rozpustíme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku.
- Zalijeme ji zchladlým vývarem, promícháváme do hladka a přivedeme k varu.
- Přidáme část nakrájené pažitky a provaříme.
- V závěru přilijeme tučnou smetanu, necháme přejít var a nakonec vmícháme zbytek nakrájené pažitky. Část můžeme nechat ještě na ozdobu.
- Hodí se k hovězímu masu, ale můžeme podávat také s vařenými bramborami a natvrdo vařeným vejcem.
Související
-
Gnocchi s nivovou omáčkou
Gnocchi jsou nočky z bramborového těsta, žádná novinka pro českou kuchyni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.