Karbanátky

Vděčná stálice české kuchyně, poslouží jako teplé i studené jídlo.

Ingredience
  • 500 g mletého masa, ideálně směs hovězího a vepřového
  • 1 vejce
  • asi 4 lžíce strouhanky
  • trochu mléka
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • půl cibule
  • 2 stroužky česneku
  • strouhanka na obalení
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Do úvodu malý fígl – mleté maso propracujeme s asi 3 lžícemi vody a dáme odležet do ledničky, karbanátky jsou pak šťavnatější.
  2. Do masa přidáme vejce, strouhanku smočenou mlékem, utřený česnek a drobně nakrájenou cibuli, rozemnutou majoránku, sůl, pepř a propracujeme. Nejsme-li si jisti chutí a nechceme ochutnávat syrové maso, osmažíme malý kousek na rozehřátém tuku, ochutnáme a pak podle potřeby dochutíme.
  3. Z hmoty tvoříme karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku. Podáváme s bramborami nebo s bramborovou kaší, obložíme čerstvou zeleninou podle chuti. Můžeme je využít i jako studenou svačinu na výlet, pak postačí jako příloha chléb a zase čerstvá zelenina podle chuti.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.