Vepřový gyros
Gyros si můžete dát, i když nejste v Řecku.
Ingredience
- 500 g vepřového masa (plecko, krkovice)
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- kořenící směs gyros, případně i sůl
- 3 papriky různé barvy
- plechovka krájených loupaných rajčat
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky česneku, krátce opečeme a vsypeme na kostky nakrájené maso.
- Maso necháme zatáhnout, pak poprášíme směsí koření na gyros a podle potřeby dosolíme.
- Podlijeme horkou vodou a udusíme.
- V závěru přidáme nakrájené papriky a rajčata a dodusíme.
Související
-
Vepřová pečeně na ajvaru
Ajvar je obvykle pasta z pečených paprik, někdy s přídavkem pečeného lilku, česneku a chilli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.