Vepřový gyros

Gyros si můžete dát, i když nejste v Řecku.

Ingredience
  • 500 g vepřového masa (plecko, krkovice)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • kořenící směs gyros, případně i sůl
  • 3 papriky různé barvy
  • plechovka krájených loupaných rajčat

Postup:

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky česneku, krátce opečeme a vsypeme na kostky nakrájené maso.
  2. Maso necháme zatáhnout, pak poprášíme směsí koření na gyros a podle potřeby dosolíme.
  3. Podlijeme horkou vodou a udusíme.
  4. V závěru přidáme nakrájené papriky a rajčata a dodusíme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.