Kuřecí ragú
Ragú je jídlo z dušeného masa a první recept na tuto úpravu pochází z Francie, z roku 1642.
- 1 kuřecí prsíčka
- 1 cibule
- 3-4 mrkve
- půl středního celeru
- 1 šálek mraženého nebo sterilovaného hrášku
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- sůl
- půl lžičky muškátového květu
- 100 ml šlehačky
- případně trochu hladké mouky
Postup:
- Maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky.
- Cibule krátce osmahneme na oleji nebo másle, přidáme nakrájené maso, osolíme, zalijeme horkou vodou a dusíme.
- Po asi 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu – mrkev a celer, okořeníme muškátovým květem a dodusíme.
- V závěru přidáme hrášek – mražený na sítu propláchneme horkou vodou, sterilovaný jen scedíme, přilijeme šlehačku a necháme jen přejít var. Pokud je to příliš řídké, zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě nebo – a ještě lépe – zahustíme tzv. francouzským máslem (lžíce mouka smíchaná se lžičkou měkkého másla).
- Podáváme samotné nebo s vařenými bramborami.
Související
-
Ragú z párků s cizrnou
Tip na to, jak ozdravit nezdravou uzeninu - cizrna patří k nejlépe stravitelným luštěninám, obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu a ještě ke všemu dobře chutná!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.