Focaccia s olivami
Můžete ji zakousnout i ke klasické české hutné polévce.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí nebo půl kostičky čerstvého
- 300 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- trochu cukru – 2x na špičku nože (do kvásku)
- černé olivy
- rozmarýn čerstvý nebo sušený
Postup:
- Do vlažné vody zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Pokud použijeme sušené droždí, vsypeme ho rovnou do mouky.
- Do takto připravené vody postupně zamícháváme předem osolenou mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple nakynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a rukama je roztáhneme na pečicí papír na plechu. Ruce si můžeme potřít olejem.
- Do placek vtlačíme na kolečka nakrájené černé olivy, lehce posypeme rozmarýnem, pokapeme olejem a v troubě předem vyhřáté na 220 stupňů upečeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.