Závitky s křenem a jogurtem

Vepřové maso krásně ladí s křenem – a jogurt to skvěle doplní.

Ingredience
  • 4 větší plátky z krkovice nebo 8 menších
  • asi 400 g bílého jogurtu
  • strouhaný křen – podle chuti
  • sůl
  • trochu sádla

Postup:

  1. Do jogurtu vmícháme strouhaný křen. Můžeme použít i tzv. smetanový křen ze skleničky.
  2. Plátky krkovice lehce naklepeme, osolíme, potřeme křenovým jogurtem, zavineme a zajistíme párátkem.
  3. Závitky naskládáme do pekáčku s kouskem rozpuštěného sádla, zbylý jogurt rozprostřeme na povrch, velmi mírně podlijeme a dáme do středně vyhřáté trouby péci – trvá to asi 80-90 minut. Kdo rád tučné maso, můžeme tyto závitky připravit z bůčku, kdo naopak hlídá linii, může použít plátky z kuřecích nebo krůtích prsíček.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.