Koláčky (jako od paní Budinské)
Paní Budinská nám koláčky jednou přivezla na Den otevřených dveří – byla to velká dobrota.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
1 lžíce hladké mouky
250 ml mléka
100 g cukru
1 sáček sušeného droždí
100 g másla
2-3 žloutky
1 vejce na potření
300 g měkkého tvarohu
švestková povidla
špetka soli
na drobenku – asi 2 lžíce másla, 3 lžíce cukru a 4-5 lžic hrubé mouky
Postup:
- Do mouky dáme sušené droždí, asi 90 g cukru (1 nebo 2 lžíce odložíme na oslazení tvarohu), špetku soli, promícháme a vlijeme mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěným, ale ne horkým máslem. Zaděláme hladké těsto a necháme hodinu v teple kynout.
- Tvaroh rozmícháme do hladka a osladíme. Povidla také promícháme, aby byla hladká a připravíme drobenku – rozemneme máslo s cukrem a moukou.
- Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, roztlačíme na placičku, naplníme tvarohem, dobře uzavřeme a uzávěrem klademe na plech s pečicím papírem.
- Chvíli necháme kynout, pak dnem skleničky smočeným v mouce uděláme opatrně důlek do každého koláčku, do prohlubně dáme kousek povidel, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a celé posypeme drobenkou.
- Dáme péci do dobře vyhřáté trouby – na 165 stupňů a pěkně do zlatova upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.