Vepřové karbanátky

Kam se hrabe hamburger!

Suroviny:

500 g vepřového plecka

1 vejce

strouhanka

asi 2 lžíce mléka

1 cibule

sůl

pepř

majoránka

hladká mouka a tuk na smažení

Postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a umeleme.
  2. Přidáme k němu vejce, koření, trochu strouhanky zvlhčené mlékem, drobně nakrájenou cibuli, osolíme a vypracujeme hladkou hmotu. Kdo nechce ochutnávat syrové maso, vezme malý kousek a nechá v tuku opéct a ochutná pak. Podle potřeby chuť doladí.
  3. Ze směsi pak mokrýma rukama tvoříme placičky, obalíme je v hladké mouce a smažíme po obou stranách v rozehřátém sádle nebo oleji.
  4. Podáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší, přílohu omastíme nepřepáleným tukem ze smažení.

Související

  • Kapustové karbanátky

    Naše prababičky uměly v kuchyni plánovat – i ze zbytků vykouzlily dobré jídlo. Takže jestli  vám zbylo kousek uzeného od neděle, s chutí do toho! 

  • Zelené karbanátky

    Něco pro vegetariány – ale chutnat by mohlo všem.

  • Fazolové karbanátky

    Máte-li v rodině vegetariána, pochutnejte si s ním.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.