Švestky na zimu

Zima už to tak dělá, že se ptá, co jsme dělali v létě – no přece zavářeli švestky, abychom si mohli švestkový koláč dopřát i v lednu!

Suroviny:
švestky

Postup:

1. Horkou vodou vymyjeme zavařovací sklenice a víčka, někteří doporučují ještě je vypláchnout skleničkou slivovice J.

2. Švestky opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.

3. Půlky švestek rovnáme do sklenic bříškem nahoru, jako stříšku. Na dno můžeme vhodit jednu pecku. Někdo vrstvy švestek proslazuje, ale je to zbytečné. V případě potřeby můžeme švestky dosladit až při konečném využití. Nepřiléváme vodu, švestky pustí vlastní šťávu a nejsou tak rozměklé.

4. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních asi 20 minut.