Makový závin s řepou

Blíží se čas sklizně cukrovky...

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

půl hrnku hladké mouky

1 vejce a 1 žloutek

čtvrt litru mléka

4 lžíce cukru

půl hrnku oleje

30 g droždí

špetka soli

1 menší řepa cukrovka

asi 150 g mletého máku

mletá skořice

Postup:

  1. Z trochy vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
  2. Smícháme polohrubou a hladkou mouku, cukr, vlijeme mléko, olej, kvásek, přidáme žloutek, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto.
  3. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout a mezitím očistíme řepu, nakrájíme ji na plátky a uvaříme ve vodě.
  4. Zchladlou řepu najemno nastrouháme a smícháme s mletým mákem a skořicí.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme je na obdélník, potřeme makovo-řepnou náplní, zavineme, švem dolů položíme na pečicí papír na plechu a povrch potřeme rozkvedlaným vajíčkem, propícháme špejlí a dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů péci. V průběhu pečení můžeme teplotu trochu snížit.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.