Plněný lilek
Lilek obsahuje řadu užitečných minerálů – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo i slušnou dávku vitamínů.
Suroviny:
1-2 lilky
šálek kuskusu
100 g parmezánu nebo podobného sýra
2 lžíce oleje
1 menší cibule
1 červená paprika
celerová nať
2-3 stroužky česneku
sůl
pepř
Postup:
- Připravíme kuskus – zalijeme ho dvojnásobkem vařící vody, osolíme, kápneme oleje, přiklopíme a necháme 10 minut bobtnat.
- Mezitím rozkrojíme lilky na podélné poloviny a opatrně je vydlabeme. Vnitřky mírně osolíme.
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a česnek a společně ještě opečeme.
- Smícháme připravenu papriku s kuskusem a strouhaným parmezánem – část sýra si necháme na dokončení.
- Kuskusovou směsí naplníme vydlabané lilky, naskládáme je do zapékací mísy, zakápneme olejem, povrchy ještě posypeme parmezánem a dáme do horké trouby (200-210 stupňů) zapéci.
- Podáváme s vařenými bramborami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka