Zapečený lilek
Turecké kuchařky prý umějí upravit lilek na tisíc způsobů – zkuste ten zapečený se sýrem a bramborami.
Suroviny:
1 lilek
4-5 brambor
slaný bílý sýr – feta nebo balkán, istanbul
olej
Postup:
- Pekáček dobře vymažeme olejem.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Lilek nemusíme loupat, také ho nakrájíme na plátky.
- Dno pekáčku zakryjeme plátky brambor, posypeme strouhaným sýrem, poklademe plátky lilku, a vrstvy opakujeme, končíme bramborami. O slanost se postará sýr.
- V dobře předehřáté troubě upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.