Cuketová bábovka
Vděčná rychlovka, kterou můžete obměňovat.
Suroviny:
5 dl polohrubé mouky
4 dl hrubě strouhané cukety
2 dl cukru
2 dl oleje
3 vejce
1 kypřicí prášek
tuk a mouka do formy
suroviny pro obměny: 2 lžíce kakaa nebo 1 lžíce skořice nebo hrst sekaných ořechů nebo hrst rozinek nebo citronátu...
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem, přišleháme olej a postupně přidáme mouku s prosátým kypřicím práškem. Vmícháme nastrouhanou cukety – bez semínek a přidáme si příchuť, jakou chceme – kakao nebo skořici atd.
- Hotové těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- PO upečení vyklopíme, necháme zchladnout a ještě pocukrujeme cukrem moučkou s vanilkovým cukrem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.