Cuketová bábovka

Vděčná rychlovka, kterou můžete obměňovat.  

Suroviny:

5 dl polohrubé mouky

4 dl hrubě strouhané cukety

2 dl cukru

2 dl oleje

3 vejce

1 kypřicí prášek

tuk a mouka do formy

suroviny pro obměny: 2 lžíce kakaa nebo 1 lžíce skořice nebo hrst sekaných ořechů nebo hrst rozinek nebo citronátu...

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem, přišleháme olej a postupně přidáme mouku s prosátým kypřicím práškem. Vmícháme nastrouhanou cukety – bez semínek a přidáme si příchuť, jakou chceme – kakao nebo skořici atd.
  2. Hotové těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a ve středně předehřáté troubě upečeme.
  3. PO upečení vyklopíme, necháme zchladnout a ještě pocukrujeme cukrem moučkou s vanilkovým cukrem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.