Metynka s tvarohem a marmeládou

Kynuté těsto je česká klasika.         

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

3 lžíce hladké mouky

1 sušené droždí

1 hrnek mléka

5 lžic oleje

3 lžíce cukru

1 vejce

špetka soli

pikantní marmeláda

1 měkký tvaroh, 1 vejce, 1 vanilkový cukr,  2-3 lžíce cukru

Postup:

  1. Smícháme mouky s cukrem a droždím, přidáme vejce a olej rozmíchané v mléce, špetku soli a zaděláme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
  2. Vykynuté těsto roztáhneme rukama smočenýma v oleji na pečicí papír na plechu, tence potřeme marmeládou a na ni opatrně rozetřeme tvaroh smíchaný s vejcem a cukrem.
  3. V troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.