Metynka s tvarohem a marmeládou
Kynuté těsto je česká klasika.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
3 lžíce hladké mouky
1 sušené droždí
1 hrnek mléka
5 lžic oleje
3 lžíce cukru
1 vejce
špetka soli
pikantní marmeláda
1 měkký tvaroh, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce cukru
Postup:
- Smícháme mouky s cukrem a droždím, přidáme vejce a olej rozmíchané v mléce, špetku soli a zaděláme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto roztáhneme rukama smočenýma v oleji na pečicí papír na plechu, tence potřeme marmeládou a na ni opatrně rozetřeme tvaroh smíchaný s vejcem a cukrem.
- V troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme.
Související
-
Protějovský tvarohový frgál
Můžete si na trhu koupit osminku frgálu, nebo si za stejnou cenu doma upéct celý…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.