Protějovský tvarohový frgál
Můžete si na trhu koupit osminku frgálu, nebo si za stejnou cenu doma upéct celý…
Suroviny:
500 g hladké mouky dvounulky (na 4 frgály)
250 ml mléka
půl másla (tj. 125 g)
2 žloutky
1 kostička droždí (42 g)
70 g cukru moučky
špetka soli
citronová kůra
náplň: 2-3 měkké tvarohy, 1 vajíčko a 2 žloutky, cukr podle chuti, rozinky
drobenka
vejce na potření, trochu mléka, máslo, rum a vanilkový cukr
Postup:
- V hrnečku připravíme kvásek z trochu vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
- Těsto vypracujeme z mouky, měkkého másla, vlažného mléka, kvásku, žloutků, cukru, kůry a špetky soli. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. V teple pod utěrkou necháme kynout asi na dvojnásobek objemu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy, vyválíme placky o průměru asi 30 cm, přeneseme na pečicí papír na plechu. Asi centimetrový okraj potřeme vajíčkem, rozkvedlaným s lžičkou mléka, a na koláč natřeme připravený ochucený tvaroh, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Po upečení potřeme okraj mlékem, necháme vychladnout a pak teprve ještě pokapeme směsí rozehřátého másla, rumu a vanilkového cukru.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.