Protějovský tvarohový frgál

Můžete si na trhu koupit osminku frgálu, nebo si za stejnou cenu doma upéct celý…

Suroviny:

500 g hladké mouky dvounulky (na 4 frgály)

250 ml mléka

půl másla (tj. 125 g)

2 žloutky

1 kostička droždí (42 g)

70 g cukru moučky

špetka soli

citronová kůra

náplň: 2-3 měkké tvarohy, 1 vajíčko a 2 žloutky, cukr podle chuti, rozinky

drobenka

vejce na potření, trochu mléka, máslo, rum a vanilkový cukr

Postup:

  1. V hrnečku připravíme kvásek z trochu vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
  2. Těsto vypracujeme z mouky, měkkého másla, vlažného mléka, kvásku, žloutků, cukru, kůry a špetky soli. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. V teple pod utěrkou necháme kynout asi na dvojnásobek objemu.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy, vyválíme placky o průměru asi 30 cm, přeneseme na pečicí papír na plechu. Asi centimetrový okraj potřeme vajíčkem, rozkvedlaným s lžičkou mléka, a na koláč natřeme připravený ochucený tvaroh, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
  4. Po upečení potřeme okraj mlékem, necháme vychladnout a pak teprve ještě pokapeme směsí rozehřátého másla, rumu a vanilkového cukru.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.