Šťavnatý koláč

Je to pracnější, ale výsledek stojí za to.

Suroviny:

250 g hladké mouky

125 g másla

1 žloutek

4-5 lžic cukru

asi 700 g nakyslých jablek

citronová šťáva

1 panáček rumu

mletá skořice

1 lžíce bramborového škrobu

trochu mléka

špetka soli

Postup:

  1. Z mouky, měkkého másla, žloutku, dvou lžic cukru a špetky soli vypracujeme hladké těsto a dáme v mikrotenu na půlhodiny do chladu.
  2. Jablka oloupeme, vykrájíme, nakrájíme na osminky, pokapeme citronem, rumem, poprášíme zbylým cukrem smíchaným se škrobem a skořicí. Promícháme.
  3. Z těsta odebereme asi dvě třetiny, vyválíme, vložíme do koláčové formy, vytáhneme do boků a rozvrstvíme jablečnou náplň.
  4. Ze zbylého těsta vyválíme kruh, okraje těsta ve formě potřeme vodou a položíme vyválený kruh a okraje stiskneme. Pokud zbylo těsto, ještě je vyválíme a vykrájíme lístky, které dáme na povrch koláče. Potřeme mlékem, propícháme špejlí a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 45 minut.

 

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Marie Vořechovská!

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.