Šťavnatý koláč
Je to pracnější, ale výsledek stojí za to.
Suroviny:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 žloutek
4-5 lžic cukru
asi 700 g nakyslých jablek
citronová šťáva
1 panáček rumu
mletá skořice
1 lžíce bramborového škrobu
trochu mléka
špetka soli
Postup:
- Z mouky, měkkého másla, žloutku, dvou lžic cukru a špetky soli vypracujeme hladké těsto a dáme v mikrotenu na půlhodiny do chladu.
- Jablka oloupeme, vykrájíme, nakrájíme na osminky, pokapeme citronem, rumem, poprášíme zbylým cukrem smíchaným se škrobem a skořicí. Promícháme.
- Z těsta odebereme asi dvě třetiny, vyválíme, vložíme do koláčové formy, vytáhneme do boků a rozvrstvíme jablečnou náplň.
- Ze zbylého těsta vyválíme kruh, okraje těsta ve formě potřeme vodou a položíme vyválený kruh a okraje stiskneme. Pokud zbylo těsto, ještě je vyválíme a vykrájíme lístky, které dáme na povrch koláče. Potřeme mlékem, propícháme špejlí a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 45 minut.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Marie Vořechovská!
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.