Kapustové karbanátky

Naše prababičky uměly v kuchyni plánovat – i ze zbytků vykouzlily dobré jídlo. Takže jestli  vám zbylo kousek uzeného od neděle, s chutí do toho! 

Suroviny:

400 g kapusty

1 cibule

3 lžíce másla

100 g uzeného či šunky

2 vejce

2 housky

mléko

sůl

pepř

česnek

strouhanka, hladká mouka a 1 vejce na obalení

tuk na smažení

Postup:

  1. Očištěnou kapustu rozkrájenou na čtvrtky dáme vařit, když už trochu změkla, ocedíme ji a nakrájíme na droboučko.
  2. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, 2 vejce a housky, které jsme předem nakrájeli, zalili mlékem a pak lehce vyždímali.
  3. Podle chuti osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek. Pokud je směs řídká, zahustíme ji strouhankou.
  4. Ze směsi tvoříme malé placičky, poprášíme je z obou stran moukou, smočíme v rozšlehaném vejci a obalíme ve strouhance. Smažíme na rozehřátém tuku. Podáváme s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.