Papriky plněné masem a sýrem
Chcete-li pikantnější chuť, volte pálivé papriky.
Suroviny:
250-300 g mletého masa vepřového
50 g tvrdého sýra
1 vejce
1 rohlík
1 malá sklenka mléka
pepř
sůl
papriky k plnění
2 cibule
1 konzerva loupaných rajčat – 400 g
olej
sůl, 1 bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření
trochu hladké mouky na zahuštění, případně šálek smetany
Postup:
- Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem, vejcem, nakrájeným rohlíkem zvlhčeným mlékem, s nakrájenou cibulí, opepříme, osolíme a směsí plníme papriky bez semeníků. Pokud masová směs zbyde, uděláme z ní kuličky, které pak upravujeme společně s paprikami.
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme nakrájená rajčata, podusíme, pak přidáme naplněné papriky, koření, trochu podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 50 minut.
- Omáčku můžeme přecedit a propasírovat, případně zjemnit troškou smetany. Podáváme s rýží, s bramborem nebo s knedlíkem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.