Papriky plněné masem a sýrem

Chcete-li pikantnější chuť, volte pálivé papriky.        

Suroviny:

250-300 g mletého masa vepřového

50 g tvrdého sýra

1 vejce

1 rohlík

1 malá sklenka mléka

pepř

sůl

papriky k plnění

2 cibule

1 konzerva loupaných rajčat – 400 g

olej

sůl, 1 bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření

trochu hladké mouky na zahuštění, případně šálek smetany

Postup:

  1. Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem, vejcem, nakrájeným rohlíkem zvlhčeným mlékem, s nakrájenou cibulí, opepříme, osolíme a směsí plníme papriky bez semeníků. Pokud masová směs zbyde, uděláme z ní kuličky, které pak upravujeme společně s paprikami.
  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme nakrájená rajčata, podusíme, pak přidáme naplněné papriky, koření, trochu podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 50 minut.
  3. Omáčku můžeme přecedit a propasírovat, případně zjemnit troškou smetany. Podáváme s rýží, s bramborem nebo s knedlíkem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.