Buchtičková bábovka
Hezké pro oko, dobré pro mlsné jazýčky.
Suroviny:
350 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
250 ml mléka
1 žloutek
50 g másla
50 g cukru
špetka soli
půl kostičky droždí (asi 20 g)
náplně: oslazený tvaroh se žloutkem, marmeláda nebo hustá povidla, mletý mák s cukrem a skořicí (předem povařený s trochou mléka), mleté ořechy s cukrem (předem krátce povařené s mlékem, podle potřeby lze zahustit piškotovou strouhankou)
tuk do formy, cukr moučka s vanilkovým cukrem na posypání
Postup:
- Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek.
- Mouky prosejeme, nepatrně osolíme, smícháme se zbytkem cukru a kváskem, zbytkem mléka a žloutkem pak zaděláme hladké těsto a necháme v teple pod utěrkou asi hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme náplně a dobře vymažeme formu. Z vykynutého těsta odebíráme kousky a plníme je jako malé buchtičky. Náplně střídáme a klademe buchtičky do formy.
- Dáme do středně vyhřáté trouby péct (175-180 stupňů), pokud se příliš rychle peče shora, zakryjeme listem alobalu.
- Upečenou bábovku necháme trochu zchladnout, vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Pocukrujeme. Na řezu vynikne mozaika náplní.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.