Zelňačka s mrkví
Mrkev zjemní ostrost kysaného zelí.
Suroviny:
1 balíček kysaného zelí (cca 500 g)
4-5 brambor
100 g uzeného masa nebo klobásy podle chuti
1 mrkev
2-3 lžíce hladké mouky nebo jíšky
1 větší lžíce sádla
1 cibule
mletá paprika
sůl
případně pepř
šálek kysané smetany
petrželka na ozdobu
Postup:
- Dáme vařit kysané zelí do mírně osolené vody, pokud má dlouhé nudličky, pokrájíme ho.
- Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, pak poprášíme mletou paprikou, případně přidáme i pepř.
- Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka, dáme na cibuli, krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme sůl a uvaříme.
- Smícháme uvařené zelí a brambory s mrkví, podle potřeby zahustíme moukou nebo jíškou a v závěru ještě přilijeme rozšlehanou kysanou smetanu a necháme projít varem.
- Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky a dáme na jednotlivé porce, zdobíme petrželkou. Pokud používáme klobásu, přimícháme ji už při vaření.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.