Zelňačka s mrkví

Mrkev zjemní ostrost kysaného zelí.

Suroviny:

1 balíček kysaného zelí (cca 500 g)

4-5 brambor

100 g uzeného masa nebo klobásy podle chuti

1 mrkev

2-3 lžíce hladké mouky nebo jíšky

1 větší lžíce sádla

1 cibule

mletá paprika

sůl

případně pepř

šálek kysané smetany

petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Dáme vařit kysané zelí do mírně osolené vody, pokud má dlouhé nudličky, pokrájíme ho.
  2. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, pak poprášíme mletou paprikou, případně přidáme i pepř.
  3. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka, dáme na cibuli, krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme sůl a uvaříme.
  4. Smícháme uvařené zelí a brambory s mrkví, podle potřeby zahustíme moukou nebo jíškou a v závěru ještě přilijeme rozšlehanou kysanou smetanu a necháme projít varem.
  5. Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky a dáme na jednotlivé porce, zdobíme petrželkou. Pokud používáme klobásu, přimícháme ji už při vaření.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.