Hrachová polévka s krutony

Poslouží i jako celé jídlo.

Suroviny:

250 g půleného hrachu (lépe se rozváří)

1-2 brambory

1 mrkev

1 cibule

1-2 stroužky česneku

olej

sůl

pepř

majoránka

chlebové kostičky - krutonky

Postup:

  1. Česnek najemno utřeme a smícháme s trochou oleje.
  2. Starší chléb nakrájíme na kostičky, pokropíme česnekovým olejem a na plechu v troubě opečeme.
  3. Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přidáme kostičky mrkve, opět osmahneme.
  4. Zalijeme vodou (asi litr), přidáme nakrájené brambory, hrách, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vaříme, až hrách změkne.
  5. Na talíři si pak každý přidá připravené česnekové krutonky.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.