Hrachová polévka s krutony
Poslouží i jako celé jídlo.
Suroviny:
250 g půleného hrachu (lépe se rozváří)
1-2 brambory
1 mrkev
1 cibule
1-2 stroužky česneku
olej
sůl
pepř
majoránka
chlebové kostičky - krutonky
Postup:
- Česnek najemno utřeme a smícháme s trochou oleje.
- Starší chléb nakrájíme na kostičky, pokropíme česnekovým olejem a na plechu v troubě opečeme.
- Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přidáme kostičky mrkve, opět osmahneme.
- Zalijeme vodou (asi litr), přidáme nakrájené brambory, hrách, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vaříme, až hrách změkne.
- Na talíři si pak každý přidá připravené česnekové krutonky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.