Kachna na pomerančích
Je to tak výtečný pokrm, že se dostal i do titulu divadelní hry!
Ingredience
- 1 kachna
- 2 jablka
- 2 pomeranče
- 1 střední cibule
- 2-3 lžíce medu
- sůl
- kmín
Postup:
- Kachnu očistíme, osolíme a okmínujeme i zevnitř.
- Břišní dutinu vyložíme osminkami cibule a jablek a kachnu položíme do pekáče.
- Podlijeme 2 dl vody, přidáme šťávu z obou pomerančů a kápneme ji i do břišní dutiny.
- Přiklopíme a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 2 hodiny.
- Průběžně podle potřeby podléváme, a když je kachna měkká, ještě vidličkou propícháme kůži, aby vytekl tuk, krátce zapečeme.
- Pak kachnu vyndáme na teplý talíř a do výpeku vmícháme med, vložíme kachnu zpátky, potřeme ji vzniklou medovou šťávou a 35-40 minut dopékáme, několikrát potřeme výpekem, kůrčička bude mít lepší chuť.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.