Kachna na pomerančích

Je to tak výtečný pokrm, že se dostal i do titulu divadelní hry!

Ingredience
  • 1 kachna
  • 2 jablka
  • 2 pomeranče
  • 1 střední cibule
  • 2-3 lžíce medu
  • sůl
  • kmín

Postup:

  1. Kachnu očistíme, osolíme a okmínujeme i zevnitř.
  2. Břišní dutinu vyložíme osminkami cibule a jablek a kachnu položíme do pekáče.
  3. Podlijeme 2 dl vody, přidáme šťávu z obou pomerančů a kápneme ji i do břišní dutiny.
  4. Přiklopíme a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 2 hodiny.
  5. Průběžně podle potřeby podléváme, a když je kachna měkká, ještě vidličkou propícháme kůži, aby vytekl tuk, krátce zapečeme.
  6. Pak kachnu vyndáme na teplý talíř a do výpeku vmícháme med, vložíme kachnu zpátky, potřeme ji vzniklou medovou šťávou a 35-40 minut dopékáme, několikrát potřeme výpekem, kůrčička bude mít lepší chuť.

    Mohlo by vás zajímat