Houbová smetanová polévka
Nemáte čerstvé houby? Použijte sušené, ale předem je namočte do vody.
Suroviny:
500 g čerstvých hub nebo miska sušených
1 cibule
1 kelímek smetany na vaření nebo šlehačky
lžíce másla
máslová jíška
sůl
kmín
Postup:
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky nebo menší kousky. Sušené houby si předem namočíme do studené vody.
- Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme připravené houby, dusíme, podle potřeby podléváme.
- Když jsou houby měkké, přilijeme vodu, uvedeme do varu a zahustíme máslovou jíškou a povaříme 15 minut.
- V závěru přilijeme smetanu, podle chuti dosolíme a už jen krátce povaříme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.