Rybí polévka s krutony
A s Míšovou „vychytávkou“.
Suroviny:
kapří hlavy, ploutve
jikry
mlíčí
aspoň kousek kapřího masa
kořenová zelenina – 2 mrkve, půl celeru, 2 petržele
mražený hrášek
máslová jíška
máslo pod zeleninu
muškátový květ
sůl
veka na krutony a máslo na jejich opečení
Postup:
- Kapří součásti polévky opláchneme a dáme do vody, přidáme 1 mrkev, čtvrtku celeru a 1 petržel ve větších kusech, osolíme a mírně vaříme asi 40 minut.
- Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku.
- Vychytávka: další mrkev, celer a petržel nahrubo nastrouháme a na másle orestujeme.
- Veku nakrájíme na plátky, ty dál nakrájíme na kostičky a na rozehřátém másle opečeme do růžova.
- Rybí vývar přecedíme (zeleninu vyhodíme), zavaříme do něj jíšku, pak přidáme obrané kapří maso, nakrájené mlíčí a jikry, trochu mraženého hrášku a orestovanou zeleninu, okořeníme muškátovým květem a necháme přejít var.
6. Krutony si dávají strávníci až do talíře, aby se nerozmočily
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.