Hrstková polévka
Aneb klasické „co dům dal“…
Suroviny:
malý šálek hrachu
malý šálek čočky
malý šálek fazolí
malý šálek krup nebo jahel
1 mrkev
1 petržel
půl celeru
1 cibule
sůl
pepř
majoránka
zelená petrželka
kousek másla
Postup:
- Všechny luštěniny máčíme přes noc nebo od rána ve studené vodě. Pokud použijeme čočku loupanou, nemusíme ji máčet.
- Pak vodu slijeme, dáme novou, přidáme propláchnuté kroupy, nadrobno nakrájenou zeleninu a cibuli, osolíme, okořeníme pepřem a rozemnutou majoránkou a vaříme do změknutí.
- Na talíři pak přidáme lžičku másla a sekanou petrželku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.