Fazolky se strouhankou

I bez masa to jde! Kdo nezkusil, neuvěří... 

Suroviny:

fazolkové lusky

bujónová kostka nebo sůl

máslo

strouhanka

brambory

Postup:

  1. Fazolky překrájíme, případně je zbavíme vláken. Pokud si pěstujete fazolky sami, vhodné jsou odrůdy určené k mražení, ty nemají silná vlákna ve švu lusku.
  2. Připravené lusky dáme vařit do osolené vody, nebo do vody s bujónovou kostkou.
  3. Dáme si vařit brambory.
  4. Na másle pěkně do zlatova osmažíme hrubší strouhanku. Tou pak fazolky na talíři posypeme.

Související

  • Fazolky s houbami

    Fazolové lusky se seženou snáz, než čerstvé houby, ale ta kombinace stojí za trochu námahy!

  • Fazolky po vídeňsku

    Procházka rakouským jídelníčkem nám je blízká – monarchie spojovala nejen národy, ale i kuchyně.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.