Pikantní tomatová polévka s čočkou
Uvařte ji dopředu, hodí se i po silvestrovských oslavách.
Suroviny:
1 krabička pasírovaných rajčat (obsah asi 400-500 ml)
1 větší petržel
1-2 brambory
2 mrkve
čtvrt celeru
zelená část pórku
šálek neloupané čočky
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
sůl
Postup:
- Čočku propláchneme a necháme 2-3 hodiny namočenou ve studené vodě.
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, pórek na proužky a česnek se zázvorem na plátky. Z papričky odstraníme hodně pálivá semínka a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci zeleninu zalijeme asi litrem a půl zeleninového vývaru nebo vody, přidáme pasírovaná rajčata a scezenou čočku a uvaříme do měkka. Pokud zalíváme vodou, osolíme. Na konci varu podle chuti dosolíme, záleží na tom, jak slaný byl vývar.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.