Pikantní tomatová polévka s čočkou

Uvařte ji dopředu, hodí se i po silvestrovských oslavách.

Suroviny:

1 krabička pasírovaných rajčat (obsah asi 400-500 ml)

1 větší petržel

1-2 brambory

2 mrkve

čtvrt celeru

zelená část pórku

šálek neloupané čočky

2 stroužky česneku

kousek čerstvého zázvoru

1 chilli paprička

sůl

Postup:

  1. Čočku propláchneme a necháme 2-3 hodiny namočenou ve studené vodě.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, pórek na proužky a česnek se zázvorem na plátky. Z papričky odstraníme hodně pálivá semínka a nakrájíme nadrobno.
  3. V hrnci zeleninu zalijeme asi litrem a půl zeleninového vývaru nebo vody, přidáme pasírovaná rajčata a scezenou čočku a uvaříme do měkka. Pokud zalíváme vodou, osolíme. Na konci varu podle chuti dosolíme, záleží na tom, jak slaný byl vývar.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.