Rybí polévka s krutony

A s Míšovou „vychytávkou“.

Suroviny:

kapří hlavy, ploutve

jikry

mlíčí

aspoň kousek kapřího masa

kořenová zelenina – 2 mrkve, půl celeru, 2 petržele

mražený hrášek

máslová jíška

máslo pod zeleninu

muškátový květ

sůl

veka na krutony a máslo na jejich opečení

Postup:

  1. Kapří součásti polévky opláchneme a dáme do vody, přidáme 1 mrkev, čtvrtku celeru a 1 petržel ve větších kusech, osolíme a mírně vaříme asi 40 minut.
  2. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku.
  3. Vychytávka: další mrkev, celer a petržel nahrubo nastrouháme a na másle orestujeme.
  4. Veku nakrájíme na plátky, ty dál nakrájíme na kostičky a na rozehřátém másle opečeme do růžova.
  5. Rybí vývar přecedíme (zeleninu vyhodíme), zavaříme do něj jíšku, pak přidáme obrané kapří maso, nakrájené mlíčí a jikry, trochu mraženého hrášku a orestovanou zeleninu, okořeníme muškátovým květem a necháme přejít var.

6. Krutony si dávají strávníci až do talíře, aby se nerozmočily