Jogurtový koláč podle Boženy Tompichové

Příjemně rychlý moučník!

Suroviny:

1 kelímek jogurtu

1,5 kelímku polohrubé mouky

1 kelímek cukru

2 vejce

půl kypřicího prášku

ovoce podle libosti

žmolenka čili drobenka (2 lžíce másla, 3 lžíce hrubé mouky, 2-3 lžíce cukru)

tuk a mouka na plech nebo pečicí papír

Postup:

  1. Smícháme jogurt s vejci a cukrem, přidáme mouku s prosátým práškem. Pokud je těsto příliš hutné, přilijeme trochu mléka. Základem je bílý jogurt, ale můžete zkusit kombinaci třeba jahodového jogurtu a doplnit jahodami – pak ubereme cukru, ovocné jogurty jsou slazené.
  2. Těsto vlijeme na připravený hlubší plech, poklademe ovocem – jahody, meruňky, rybíz, třešně… Můžeme použít i ovoce mražené nebo scezené kompotované. Pak povrch posypeme drobenkou.
  3. Dáme do středně předehřáté trouby péct asi na 30 minut.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.