Rajské fazole
Jestli se tak jmenují podle rajského pyré, nebo podle rajské chuti – to už necháme na vás.
Suroviny:
1 konzerva tmavých fazolí (nebo doma vařené fazole)
200 g rajčatového pyré (pasírovaná rajčata, ne protlak)
100 g anglické slaniny
1 vejce vařené natvrdo
1 menší cibule
2-3 stroužky česneku
sůl
špetka chilli
olej
Postup:
- Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek a přidáme rajčatové pyré, krátce prosmahneme.
- Vložíme fazole bez nálevu (nebo uvařené fazole), necháme dobře prohřát a podle chuti dosolíme, případně okořeníme špetkou chilli.
- Na talíři doplníme jednotlivé porce plátky anglické slaniny – můžeme je předem i lehce opéct a ozdobíme plátky vařeného vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.