Rajské fazole

Jestli se tak jmenují podle rajského pyré, nebo podle rajské chuti – to už necháme na vás.

Suroviny:

1 konzerva tmavých fazolí (nebo doma vařené fazole)

200 g rajčatového pyré (pasírovaná rajčata, ne protlak)

100 g anglické slaniny

1 vejce vařené natvrdo

1 menší cibule

2-3 stroužky česneku

sůl

špetka chilli

olej

Postup:

  1. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek a přidáme rajčatové pyré, krátce prosmahneme.
  2. Vložíme fazole bez nálevu (nebo uvařené fazole), necháme dobře prohřát a podle chuti dosolíme, případně okořeníme špetkou chilli.
  3. Na talíři doplníme jednotlivé porce plátky anglické slaniny – můžeme je předem i lehce opéct a ozdobíme plátky vařeného vejce.

 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.