Pusztapörkölt

Co máte radši? Guláš, perkelt, paprikáš nebo tokáň? Základní rozdíl: guláš je spíše polévka, má hodně řidší šťávy, perkelt je hustší a šťávy má méně, paprikáš se vaří s přídavkem smetany a tokáň je specialitka z masa nakrájeného na hranolky a s pikantní omáčkou...

Suroviny a pracovní postup: Nakrájenou cibuli osmahneme na dvou lžicích rozpáleného sádla, přidáme utřený stroužek (nebo 2) česneku, trochu kmínu a meltou papriku. Maličko podlijeme vývarem a vydusíme zpátky na tuk. Pak přidáme asi půl kg hovězího zadního masa, nakrájeného na kostky, osolíme a za průběžného podlévání vývarem dusíme. Když maso začíná měknout, přihodíme 1 až 2 nakrájené papriky, 1 až 2 nakrájená rajčata, feferonku (raději vcelku) a na každého strávníka tak 2 střední brambory. Ještě podusíme, nakonec trochu dolijeme vývarem a necháme přejít var.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.