Lyonské brambory
Chcete brambory lyonské nebo uherské? Dáme si obojí...
Suroviny a pracovní postup: Rozpustíme kousek másla a osmahneme na něm drobně krájenou cibuli. Oloupeme brambory (1 kg), nakrájíme je na tenká kolečka a vložíme na připravený omastek s cibulkou, opékáme asi 15 minut, pak osolíme a opepříme, přilijeme lžíci vody, promícháme a v troubě dopečeme. Sypeme je sekanou petrželkou a podáváme jako přílohu k masu nebo zelenině.
Uherské brambory s vejcem
Suroviny a pracovní postup: Vařené, na kolečka nakrájené brambory srovnáme do máslem vymaštěného pekáče, pokryjeme vrstvou nakrájené šunky a zalijeme kysanou smetanou, na to dáme vrstvičku na kolečka nakrájených vařených vajec, opět zalijeme smetanou, na to přijdou růžičky spařeného květáku a opět trošku smetany, poslední vrstvu uděláme opět z koleček brambor. Posypeme strouhanou houskou a pokropíme rozpuštěným máslem. V troubě pečeme do zlatova asi 20-25 minut.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A AUTOR RECEPTU VLADIMÍR NAJMAN!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.