Bifteki
Není biftek jako biftek - zkuste ten řecký, kterému se říká...
Suroviny: 1/4 kg zadního hovězího, 1/4 kg vepřového plecka, 2-3 cibule, 2 stroužky česneku, sůl pepř, malá sklenka vody na vymíchání, zelenina na ozdobu.
Pracovní postup: Libové hovězí dvakrát jemně umeleme, vepřové umeleme jednou a semeleme při tom i česnek. Cibuli usekáme. Do šlehače dáme jemně mleté hovězí maso a přidáváme postupně ledovou vodu (necelé 1 dl celkem) - vyšleháme jemnou hmotu, do ní pak přidáme pepř (nemusíme jím šetřit), přidáme mleté vepřové maso a cibuli, osolíme. Pokud šlehač "nebere", domícháme hmotu ručně. Ruce si namáčíme ve studené vodě a tvarujeme malé placičky. Pečeme nad dřevěným uhlím nebo na pánvi, na talíři zdobíme salátem a rajčetem.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS ÚSTÍ NAD LABEM!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.