Čínská smažená vepřová žebírka
Suroviny: 8-10 vepřových žebírek (podélně oddělit a nasekat téměř na čtverečky (5x10 cm asi až 8 x 15), 1 lžička čínského koření pěti vůní nebo 1 lžíce práškového kari, 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry, 1 vejce, 2 lžíce mouky, rostlinný olej na smažení, 1 lžička jemně nasekané jarní cibulky, 1 lžička jemně nasekané čerstvé zelené nebo červené chilli papričky(bez semen), sůl a pepř.
Postup: Rozporcujeme každé žebírko na 3-4 menší kusy a vložíme je do mísy se směsí soli, pepře, koření pěti vůní nebo práškového kari a vína. Několikrát je obrátíme, aby se stejně namočila a necháme je 1-2 hodiny marinovat. Smícháme mouku s vejci a postupně v tomto těstě obalíme všechny kousky žebírek. Zatím v předehřátém woku rozpálíme olej na smažení, až se z něho téměř kouří. Vložíme postupně žebírka a smažíme je každé asi 4 - 5 minut, pak je tyčinkami nebo děrovanou lžící vyjmeme a necháme okapat na papírových ubrouscích. Znovu rozpálíme olej a smažíme znovu žebírka ještě 1 minutu. Pak vyjmeme a položíme na papírové ubrousky. Jarní cibulku a chilli papričky přelijeme vřelým olejem a necháme 30-40 vteřin. Žebírka podáváme se směsí soli a pepře, ozdobené jarní cibulkou a chilli papričkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka