Pečená kachna s rozinkovou omáčkou

Suroviny: 1 kachna, 2 jablka, 1 citron, 300 ml drůbežího vývaru, 50 ml oleje, sůl, pepř, majoránka, 150 g rozinek, 100 ml bílého vína, 1 lžíce cukru, 1 lžíce másla, 1 lžíce medoviny.

Postup: Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a pokropíme citrónovou šťávou, aby nezčernala. Očištěnou kachnu osolíme (i zevnitř), opepříme, uvnitř potřeme majoránkou, naplníme slupkami z jablek, vložíme do pekáče vymazaného olejem a podlijeme vínem, vývarem a medovinou. Pečeme v troubě rozehřáté na 180°C, přeléváme a odebíráme vypečený tuk.

Po upečení kachnu vyjmeme, odstraníme slupky z jablek a naporcujeme. Odebereme část výpeku a uděláme rozinkovou omáčku: odebraný výpek svaříme do odpaření vody, vložíme rozinky předtím spařené ve víně a přidáme lžíci cukru zkaramelizovaného na másle. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Do pekáče se zbytkem výpeku vložíme jablka, posypeme majoránkou. Dáme zpět do trouby a pečeme asi 10 minut. Vyndáme, nahoru na jablka položíme porce masa a necháme prohřát. Servírujeme s bramborovými knedlíky nebo pečenými bramborami.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.