Citrónová polévka s jehněčím

Suroviny: Půl kila jehněčího masa, 1 větší cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, malá mrkev, jeden a půl litru drůbežího vývaru, 3dc vody, půl lžičky tymiánu, špetka rozmarýnu, špetka soli, mletý černý pepř, 20 dkg těstovin, 20 dkg čerstvé listové zeleniny, 3 vejce, šťávu ze 2 citrónů, dvě lžíce sekaného čerstvého kopru, smetana.

Postup: Do velkého kastrolu dáme maso, cibuli, celer, mrkev, vývar, přidáme ještě 3 dcl vody, všechny bylinky, sůl, pepř a všechno uvedeme do varu. Až se to bude vařit, snížíme teplotu a naběračkou vybereme pěnu. Potom kastrol částečně přiklopíme a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Po půl hodině znovu přivedeme polévku do varu a přidáme těstoviny a zeleninu a na mírném ohni bez pokličky a za občasného míchání vaříme asi 10 minut.
Mezitím ušleháme všechny vejce do pěny, přidáme citrónovou šťávu a přilijeme z hrnce 2 dcl horké polévky a dobře to zašleháme. Potom směs nalijeme zpátky do polévky, na mírném ohni za stálého míchání povaříme asi 2 minuty, až polévka zhoustne. Potom přidáme kopr, smetanu a ještě chvilku prohřejeme.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.