Cuketový moučník s čokoládou

Suroviny: 150g polohrubé mouky, 3 vejce, 100g tuku, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce hrubě posekaných ořechů (může být i mletý kokos), lžička prášku do pečiva, 100g nastrouhané cukety, lžíce kakaa nebo strouhané čokolády, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání, marmeláda nebo čokoládová poleva.

Postup: Cuketu omyjeme (jestli je starší tak i oloupeme), nastrouháme. Žloutky, rozehřátý a tuk a cukr našleháme do běla. Postupně přidáváme nastrouhanou cuketu, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílků. Formu vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme do ní dvě třetiny těsta. Zbytek těsta obarvíme kakaem nebo strouhanou čokoládou a vlijeme ho do formy tak, aby se vytvořilo takzvané mramorování. Pečeme zvolna při teplotě 180 stupňů a na konci pečení teplotu ještě snížíme. Hotový moučník můžeme pocukrovat, namazat marmeládou nebo polít čokoládovou polevou.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.