Játrový dort
Suroviny: 1kg hovězích jater, 250g másla, 12 vajec (z toho 2 natvrdo), 3 lžíce hladké mouky, 500ml polotučného mléka, sůl, pepř a majonéza.
Postup: Játra dáme do druhého dne vylouhovat ve studené vodě, pak je odblaníme a pomeleme nebo rozšleháme na kaši. Vmícháme změklé máslo, mouku, mléko a vajíčka, osolíme a opepříme. Vznikne řídká hmota (asi jako na palačinky), ze které na pánvi opečeme z obou stran placky. Ty pak vyskládáme vždy po 7 ks na sebe a mezi ně natřeme majonézu. Tu dáme i na povrch poslední placky a posypeme ji sekaným nebo strouhaným vejcem natvrdo. Měly by vzniknout celkem 3 dorty. Dáme je vychladit alespoň na 2 hodiny. Potom je nakrájíme na klíny, které podáváme na salátových listech s bílým pečivem a ozdobené zeleninou (rajčata, papriky apod.).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.