Grulanik
1 kg hladké mouky, droždí, 8 deci mléka, čtvrt kila másla, půl kila brynzy, 1 a půl kila brambor, žloutek, sůl, pepř, kmín, majoránka a pažitka.Z mouky, droždí, mléka, soli a z poloviny připraveného másla si uděláme nakyslé těsto, které necháme odležet. Brambory uvaříme, rozmačkáme s druhou půlkou rozpuštěného másla a necháme vychladnout. Potom do brambor přidáme brynzu, koření a pažitku. Z těsta si uděláme 5 bochníčků, z kterých vyválíme kruhovou placku. Do každé dáme bramborovou náplň, zahrneme okraje těsta jako u koláče a vše potřeme žloutkem. Pečeme v troubě přiklopené 20 až 30 minut. Jako přílohu podáváme kyselé mléko s nastrouhaným křenem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.