Zlaté halušky

40 dkg polohrubé mouky, 10 dkg margarinu, 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 15 gramů kvasnic, čtvrt litru mléka, jeden sáček vanilkového cukru, sůl, 8 dkg mandlí, které posekáme a 3 lžíce rozinek, které také posekáme. Uděláme těsto z mouky, cukru, vanilkového cukru, 5 dkg margarinu, žloutku a trochu soli. Vypracujeme těsto, přidáme kvásek a uděláme hladké poddajné těsto. Necháme na teplém místě asi hodinu a půl vykynout. Po vykynutí těsto ještě jednou pořádně promícháme a na pomoučeném vále ho vyválíme do tloušťky asi jeden a půl centimetru. Pokrájíme ho na kousky o velikosti ořechu, každý kousek ponoříme do rozehřátého margarinu a poskládáme je vedle sebe do vymaštěné formy na nákyp. Děláme vrstvy, každou vrstvu posypeme moučkovým cukrem a sekanýma mandlema, můžeme přidat i rozinky a uděláme takové 3 vrstvy. Zvolna pečeme do zlatohněda.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.