Čufty
Suroviny: Asi tři čtvrtě kg hovězího masa, 3-4 lžíce sádla, 5 lžic rýže, 1 vejce, mletá paprika, pepř, sůl, petrželka a hladká mouka. Na omáčku: 2 lžíce sádla, 2 lžíce hl.mouky, 2-3 žloutky, 3 dl kysané smetany a 1-2 citróny.
Postup: Maso najemno umeleme, smícháme se sádlem, opranou rýží, vajíčkem a petrželkou, okořeníme, osolíme a z dobře propracované hmoty tvoříme malé kuličky – čufty. Obalujeme je v hl.mouce a klademe do hluboké pánve, pak zalijeme horkou osolenou vodou a mírně vaříme. Ze sádla a hl. mouky uděláme jíšku. Rozmícháme ji s trochu vývaru z čuft a pak vmícháme do celé pánve a dusíme, až je rýže v čuftách hotová. Pak čufty odložíme do tepla, žloutky rozmícháme s trochou vystydlé šťávy z pánve a vmícháme do celého obsahu, nakonec vmícháme kysanou smetanu, citrónovou šťávu – už nevaříme, jen vrátíme čufty. Podáváme s pečivem nebo s bramborami.
DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.