Čufty

Suroviny: Asi tři čtvrtě kg hovězího masa, 3-4 lžíce sádla, 5 lžic rýže, 1 vejce, mletá paprika, pepř, sůl, petrželka a hladká mouka. Na omáčku: 2 lžíce sádla, 2 lžíce hl.mouky, 2-3 žloutky, 3 dl kysané smetany a 1-2 citróny.

Postup: Maso najemno umeleme, smícháme se sádlem, opranou rýží, vajíčkem a petrželkou, okořeníme, osolíme a z dobře propracované hmoty tvoříme malé kuličky – čufty. Obalujeme je v hl.mouce a klademe do hluboké pánve, pak zalijeme horkou osolenou vodou a mírně vaříme. Ze sádla a hl. mouky uděláme jíšku. Rozmícháme ji s trochu vývaru z čuft a pak vmícháme do celé pánve a dusíme, až je rýže v čuftách hotová. Pak čufty odložíme do tepla, žloutky rozmícháme s trochou vystydlé šťávy z pánve a vmícháme do celého obsahu, nakonec vmícháme kysanou smetanu, citrónovou šťávu – už nevaříme, jen vrátíme čufty. Podáváme s pečivem nebo s bramborami.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.