Rajská omáčka dle Sandtnerové

Rajská, jak ji asi vaříval tatínek Jana Reže… Suroviny: 4 dkg másla, 2 dkg cibule, 4 celé pepře, 2 nová koření, 1 hřebíček, půl cm skořicové kůry, malý kousek bobkového listu, snítka tymiánu, 1 cm čtverečný citronové kůry, 1 dkg cukru, 4 dkg mouky, 10 rajčat nebo 2 lžíce zavařeniny (protlaku), z půlky citronu šťáva nebo 1 šestnáctina litru octa, případně 2 lžíce červeného vína. Postup: Na másle usmažíme do růžova plátky cibule, koření, kůru a lžíci cukru. Pak přisypeme mouku, také ji necháme zežloutnout, poté přidáme rajčata nebo protlak, dobře promícháme a dusíme. Pak zalijeme polévkou nebo osolenou vodou a dobře povaříme. Nakonec omáčku podle chuti okyselíme, dosolíme, případně přisladíme a přecedíme. Do hotové můžeme kápnout červeného vína.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.