Rychlý ovocný koláč s drobenkou
Pokud se nesní, vydrží křehký i 14 dní. Ale ještě nikdy nikdo to nevyzkoušel, prostě zmizí dřív.
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
3/4 hrnku cukru krupice
1 hrnek mléka
1 vejce
1 hrnek oleje
tuk na vymazání vyššího a většího plechu+ hrubá mouka na vysypání
ovoce kompotované nebo čerstvé
na drobenku: půl hrnku hrubé mouky
půl hrnku cukru
100 g másla
Postup:
1. Vymažeme a vysypeme plech nebo ho vyložíme pečicím papírem.
2. Suroviny na drobenku rozemneme v misce.
3. V hnětači nebo elektrickými metličkami zpracujeme těsto – ušleháme vejce s cukrem, olejem a mlékem, přišleháme obě mouky s prosátým práškem do pečiva.
4. Těsto vlijeme na připravený plech, poklademe ovocem. Kompot samozřejmě předem scedíme, větší ovoce rozkrájíme na menší kousky. Posypeme drobenkou a v troubě vyhřáté na 170 stupňů upečeme.
Dobrou chuť vám přeje Ivana Úlehová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.