Kakaová cuketová buchta přestrojená za vláčný perník

Udělejte z příjemného moučníku kvíz - jen málokdo pozná, že podstatnou a příjemně odlehčující součástí těsta je právě cuketa…

Suroviny:
350 g polohrubé mouky
300 g cukety
1 kypřicí prášek
3 vejce
220 g cukru moučky
2 lžíce kakaa neslazeného
1 lžička mleté skořice nebo perníkového koření
3 lžíce oleje
špetička soli
tuk a mouka na plech
případně čokoládová poleva nebo cukr moučka na posypání

Postup:

1. Elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem – můžeme také nejdřív zpracovat žloutky s cukrem a zvlášť připravený sníh vmíchat do těsta na závěr, ale výsledek je stejný.

2. Přišleháme olej, špetku soli a hrubě nastrouhanou cuketu – pokud už má znatelná semínka, odstraníme je předem.

3. Postupně přisypáváme mouku prosátou s práškem a kakaem, prošleháme a vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo vyššího plechu.

4. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, špejlí zkusíme, zda je buchta propečená.

5. Necháme zchladnout a můžeme ještě potřít čokoládovou polevou nebo pocukrovat cukrem moučkou anebo rovnou krájíme.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!