Kakaová cuketová buchta přestrojená za vláčný perník
Udělejte z příjemného moučníku kvíz - jen málokdo pozná, že podstatnou a příjemně odlehčující součástí těsta je právě cuketa…
Suroviny:
350 g polohrubé mouky
300 g cukety
1 kypřicí prášek
3 vejce
220 g cukru moučky
2 lžíce kakaa neslazeného
1 lžička mleté skořice nebo perníkového koření
3 lžíce oleje
špetička soli
tuk a mouka na plech
případně čokoládová poleva nebo cukr moučka na posypání
Postup:
1. Elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem – můžeme také nejdřív zpracovat žloutky s cukrem a zvlášť připravený sníh vmíchat do těsta na závěr, ale výsledek je stejný.
2. Přišleháme olej, špetku soli a hrubě nastrouhanou cuketu – pokud už má znatelná semínka, odstraníme je předem.
3. Postupně přisypáváme mouku prosátou s práškem a kakaem, prošleháme a vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo vyššího plechu.
4. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, špejlí zkusíme, zda je buchta propečená.
5. Necháme zchladnout a můžeme ještě potřít čokoládovou polevou nebo pocukrovat cukrem moučkou anebo rovnou krájíme.
Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka